Band

Å spille sammen i band er morsomt og det er musikalsk og sosialt utviklende. Kulturskolens bandtilbud omfatter både individuell opplæring og samspill. I sammensetningen av bandene tar vi hensyn til musikalsk nivå, alder og sosial tilknytning. 

IMG_3421.jpg

Kulturskolen har:

To bandrom er tilgjengelig med gitarforsterkere, bassforsterkere, trommesett, PA og el-piano. Bandene på kulturskolen har øvingsrom på Menighetshuset og i rockebingen ved siden av kulturhuset.

Blåseinstrumenter

Blåseinstrument-opplæringen i Vefsn kulturskole foregår i hovedsak som enkeltundervisning eller i små grupper. Hvis du vil spille et blåseinstrument må du ha eget instrument. Du kan også melde deg som aspirant i et av skolekorpsene i kommunen. Der får du låne instrument. Alle korpsaspirantene er elever i kulturskolen, og får sin undervisning hos oss. Korpsene vil selv orientere om dette tilbudet i alle barneskolene der det er musikkorps. Ta også en titt i venstremenyen under korps.

IMG_2524.jpg

Kulturskolen har opplæring på følgende blåseinstrumenter:

  • Klarinett
  • saksofon
  • trompet/kornett/pockettrompet
  • baryton
  • tuba
  • horn
  • fløyte (for tiden mangler vi lærer på fløyte)

Undervisningen på blåseinstrumenter gir elevene kjennskap til ulike musikalske sjangre, innføring i notelære, rytmelære, samspill mm. Elevens forutsetninger og nivå legges til grunn i valg av undervisningsmetode og repertoar og gleden ved å spille står sentralt. I løpet av skoleåret får elevene tilbud om å være med på flere opptredener og konserter, både alene og sammen med andre elever fra kulturskolen

Gitar og bass

Visjon og mål i gitar/bass-undervisningen: ”Det skal være artig å spille gitar!”

Hovedmålet: Å lære og spille gitar, skal skje gjennom undervisning hvor spille- og musikkglede står i fokus. Det settes mål for elevens læring, og som grunnlag for alle mål står Vefsn kulturskoles visjon: ”Opplevelse og mestring."

IMG_2965.jpg

Elevene kan få undervisning på akustisk gitar  og el-gitar / elbass. Eleven skal lære grunnleggende ferdigheter på instrumentet, og videreutvikle disse. Det legges vekt på et allsidig repertoar- bl.a. viser, pop, rock, jazz og klassisk, i tillegg til gehørlære, notelære, besifringslære, samspill i samspillgrupper og akkompagnement.

Kulturskolen legger til rette for at elevene kan delta på konserter og forestillinger. Eleven må ha med egen gitar, men noen akustiske gitarer finnes til utlån i perioder. Forsterkere finnes på undervisningsstedene.

Piano og keyboard

Pianoundervisningen på kulturskolen gir grunnleggende opplæring i piano og andre tangenstinstrumenter. Det er ingen krav til forkunnskaper, og undervisningen legges opp etter hver enkelt elevs nivå og forutsetninger.

IMG_1214.jpg

Sjangermessig får elevene innføring i klassisk musikk, så vel som populærmusikk, viser, jazz m.m, samt notespill, gehørspill og besifringsspill.

Undervisningen på piano og andre tangentinstrument foregår enten som enkeltundervisning eller i små grupper.

Hvis du har lyst til å spille piano eller keyboard må du ha instrument selv, eller ha mulighet til å øve regelmessig hos andre.

Sang

Sangundervisningen ved kulturskolen foregår som enkeltundervisning og/eller i grupper gjennom året. Sentralt i undervisningen står sangteknikk og stemmebruk, musikalsk formidling og tekstforståelse samt notelære. Som sangelev samarbeider du med læreren din med tanke på repertoar, og du kan jobbe innenfor et bredt spekter av sjangre som klassisk sang, pop, viser, musikal og jazz. Elevens musikalske interesser og forutsetninger danner grunnlaget for all undervisning og valg av repertoar.

Sangelevene får delta på flere konserter og forestillinger i kulturskolens regi i løpet av skoleåret. På konsertene kan de være solister eller synge sammen med andre. Kulturskolen skal legge til rette for at kulturskoleelevene samarbeider på tvers av faguttrykk og instrument. Blant annet er det flere av sangelevene som også er vokalister i ulike band eller synger i kor. 

IMG_2701.jpg

Skolekorps

Korpsundervisningen i kulturskolen er organisert på følgende måte:

Hvis du vil begynne i skolekorps melder du deg inn i kulturskolen og får opplæring som aspirant i omtrent et år. Du låner da instrument hos korpset. Det kan være ventetid på noen instrument så det er lurt å ha flere alternativer på lista. Korpsene i kommunen er Vefsn skolekorps og Mosjøen skolekorps.

IMG_1435.jpg

Hvis du vil vite mer om de ulike korpsene, se deres facebooksider og/eller hjemmesider:

http://www.vefsnskolekorps.com
http://www.mosjoenskolekorps.no

Instrumentene i korpset er:
Fløyte
Klarinett
Trompet/kornett
Trombone
Saksofon
Valthorn
Tenorhorn
Baryton
Tuba
Slagverk/trommer

Korpsmedlemmene betaler kontingent til korpset som betaler videre til kulturskolen.

Dirigenter:

Vefsn skolekorps: Jøran Hatten
Mosjøen skolekorps: Jøran Hatten

Slagverk

Slagverkundervisningen i Vefsn kulturskole skal gi elevene kjennskap til instrumentet slagverk. De skal utvikle sine fedigheter ved å blant annet lære om ulike taktarter, musikksjangre og overganger/ "breaks." Elevene skal bli kjent med trommesettet, øve på rett ergonomisk spillestil og lære seg vedlikehold av instumentet.

NB: Vi tar for tiden ikke inn nye elever på slagverk.

Strykeinstrumenter

Ønsker du å spille et strykeinstrument kan du velge mellom fiolin, bratsj, cello eller kontrabass. Undervisningen foregår enten som enkeltundervisning eller i små grupper og er individuelt tilpasset.

Musikalsk favner opplæringstilbudet på strykeinstrument i kulturskolen mange ulike musikkformer. Det gis innføring i folkemusikk, pop, jazz og klassisk musikk fra ulike epoker. Samspill med andre blir vektlagt og Vefsn kulturskole samarbeider med Vefsn Unge Strykere og Mosjøen Orkesterforening om en orkesterskole som gir et tilpasset samspilltilbud.

Gjennom De Unges Orkesterforbund er det tilbud om ulike kurs gjennom hele året, både lokalt i Vefsn, andre steder i landet og utenlands.  Blant disse finner vi Toppenkurset som Vefsn Unge Strykere arrangerer i Mosjøen hver sommer. Dette kurset samler deltakere fra hele Norge og mange andre land.

Kulturskolen samarbeider med Vefsn Unge Strykere som har fiolin, bratsj, cello og kontrabass til  utleie.

Strykeopplæring i fiolinsang-grupper:
Dette er begynneropplæring på fiolin med utgangspunkt i barnas egne sanger.
Tilbudet er i første rekke beregnet for elever i første og andre klasse, og foregår i grupper på inntil 5 elever.

IMG_3552.jpg

Gruppeundervisning i musikk

Musikkbarnehage: I enkelte barnehager i kommunen gir vi tilbud om musikkbarnehage for barn fra 3-5 år. Hovedmålet er "MORO MED MUSIKK" og her får barna synge, leke, danse, spille på instrumenter og mye mer. Du vil få mer informasjon om musikkbarnehagen i din barnehage.

Musikkverkstedet er en videreutvikling av musikkbarnehagetilbudet, men det er ingen forutsetning at du har gått i musikkbarnehagen for å melde deg på musikkverkstedet. Her vil dere lære å spille diverse instrumenter, bl.a. trommer, cymbaler, klokkespill og xylofoner. Vi skal synge, danse, lage vår egen musikk, spille skuespill og mye mer.  Musikkverkstedet foregår i SFO-tiden på kommunens barneskoler.