Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

INFORMASJON OM KORONAVIRUSET

Les mer

Festivaler og konsertvirksomhet

Festivaler
Siden 1998 har Vefsn-Ensemblet sin egen festival ”Musikkfest i Tiendebytte” som gjennomføres hvert år rundt Mikkelsmesse i september. Operafesten har blitt en tradisjon der ensemblet samarbeider med fremragende operasangere fra hele Norge.
 
Vefsn-Ensemblet er drivkraften i festivalen for samtidsmusikk ”Lytt på nytt”. Denne festivalen gjennomføres i samarbeid med musikklinjen ved Mosjøen videregående skole, Norges Musikkhøgskole, NTNU, Ny Musikk og Helgeland Sinfonietta. Dette er definert som et regionalt utviklingsprosjekt.

Ved en rekke festivaler i Norge og utenlands har ensemblet hatt gjesteopptredener. 
Sommeren 2002 ble ensemblet invitert til å delta på en musikkfestival på Færøyene der bestillingsverket ”Skulpturlandskap Nordland - en musikalsk dialog” av Kari Beate Tandberg og Karsten Brustad og med en billedpresentasjon av Alvin Jensvold ble fremført. Ensemblet har også vært drivkraften bak opprettelsen av Helgeland Sinfonietta som har årlig flere større egenproduksjoner med stor spennvidde. I 2006 var Sinfoniettaen invitert til Mountain Film Festival i Skottland hvor stumfilmen ”Markens grøde” ble vist, ledsaget av den originale filmmusikken til Leif Halvorsen. Sommeren 2009 turnerte Helgeland Sinfonietta i Serbia med Markens grøde og bidro med egen forestilling under åpningen av Hamsunsenteret på Hamarøy. 
 
Urframføringer
Flere komponister har skrevet og tilegnet ensemblet ny musikk, og mange av ensemblets konserter og turnéer har vært viet nyskrevet musikk i sin helhet. Ensemblet har ellers urframført en rekke verker av komponister innenfor ulike genrer og har fått spesialarrangert musikk for ensemblets faste besetning.
 
Med støtte fra Komponistenes vederlagsfond har Vefsn-Ensemblet urframført Raymond Enoksens verk «Spor i Sneen - en multimedial sangsyklus» med dikt av eventyreren og forfatteren Helge Ingstad. Verket hadde premiere våren 2019 og skal ut på turné.
Et nytt bestillingsverk av jazzpianisten Jan Gunnar Hoff har fått støtte av norsk komponistfond. Urframføringen vil finne sted under Festspillene Helgeland  i juli 2020, men deler av verket vil bli presentert under "Lytt på nytt - veko" i januar.

 

Ensemblet har også skrevet en intensjonsavtale om et nytt verk av Raymond Enoksen med tittelen ”Fimbulvinteren - fra mytologi til vår tids klimautfordring» med urframføring under Festspillene Helgeland sommeren 2020.