Miljødirektoratet reviderer Alcoa Norway ANS avdeling Alcoa Mosjøen sin tillatelse etter forurensningsloven da tillatelsen er eldre enn 10 år. Vi vil også sikre at bedriftens utslipp er i tråd med hva som er mulig å oppnå ved bruk av beste tilgjengelige teknikker (BAT). Alcoa Mosjøen har også søkt om økt produksjon. Alcoas produksjon medfører utslipp til luft og vann samt støy til omgivelsene.

Vesentlige endringer i tillatelsen omfatter økte produksjonsrammer for elektrolysemetall, utstøpt metall, anodemasse (grønne anoder) og forbakte anoder. Det er fastsatt utslippsgrenser for flere prioriterte miljøgifter til luft og vann. Tidligere utslippsgrenser for flere stoffer er skjerpet inn. Tidligere støygrenser videreføres. Vi stiller også krav om flere utredninger, blant annet om utslippenes miljøpåvirkning, kartlegging av diffuse utslipp og grunnforurensning samt tiltak for å redusere utslippene.

Utkast til revidert tillatelse og sakens dokumenter ligger på Miljødirektoratets høringsside.

Miljødirektoratet ber om uttalelse til saken innen 17. juni 2022. Vi ber om at uttalelser sendes via høringssiden Høring fra Miljødirektoratet - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)