Det er påvist 4 nye tilfeller av Covid-19 denne uka i Vefsn kommune. Smittevei er ikke kjent. Vi må ta høyde for skjult smitte i samfunnet. 

Kan du være smittet?
Covid-19 er svært smittsomt. I unge aldersgrupper er det mange som ikke får symptomer av Covid-19, eller så milde symptomer at man vanligvis ikke tenker på det som sykdom. Vær oppmerksom på at selv milde symptomer, som lett ubehag i halsen, hodepine, lett feber, eller lett nesetetthet, kan være Covid-19. Dersom du har slike symptomer, ber vi om at du holder deg hjemme, unngår kontakt utover egen husstand, og noterer ned nærkontaktene dine de siste to døgn. Ta kontakt med koronasenteret for test, og unngå nærkontakt med andre inntil testsvar foreligger. Koronasenteret har åpent for testing søndag 29.11, med timebestilling mellom kl 10-12 på telefon 41 41 33 22.

Ha kontroll på dine nærkontakter!
Vi oppfordrer alle til å ha kontroll på nærkontaktene sine fra dag til dag, og notere ned navn på disse i tilfelle smittesporing.
Definisjon på nærkontakt: Kontakt over 15 min på under 2 meters avstand, direkte fysisk kontakt, eller direkte kontakt med spytt, snørr, eller slim.
Unngå mer enn 5 gjester på besøk samtidig i eget hjem, og unngå å oppholde deg på steder og arrangement der andre ikke overholder smittevernreglene.

Karantene
Mange i Vefsn er definert som nærkontakter, og sitter nå i karantene. Karantenetiden for nærkontakter må fullføres, selv om du tester negativt for Covid-19. 
Les om smittekarantene her: https://www.helsenorge.no/koronavirus/karantene-og-isolasjon/#smittekarantene

Sykehjem
Vi skjerper smitteverntiltak i sykehjemmene, og vurderer kontinuerlig besøkssituasjonen. Les mer om besøkstiltak i sykehjem her

Situasjonen vil være nærmere avklart når prøvesvar på nærkontakter foreligger de nærmeste dagene. Får vi flere smittetilfeller, vil flere tiltak vurderes iverksatt på samfunnsnivå. Vi anmoder alle om skjerpet fokus på hygiene og avstand. Ta vare på hverandre! 


MVH
Hege Harboe-Sjåvik
kommuneoverlege