«Det enkle er oftest det beste», heter det i en kjent reklame. Smittevernreglene som vi alle har blitt veldig godt kjent med de siste månedene, er enkle og lette å forholde seg til.

- Men vi må ikke glemme dem. Ikke når vi er på skole, på jobb eller i fritida. Og slett ikke når vi oppholder oss sammen med mange andre. Som i butikker, på kaféer, i møter og arrangementer, sier kommunalsjef Kristin Hurthi. Hun er også leder for kommunens beredskapsgruppe.
- Bruk håndvask eller håndsprit, både når du kommer og går. Vær tålmodig når du venter, som ved fruktdisken eller i kassa-køa. Unngå å berøre varer du ikke har tenkt å kjøpe. Sørg for at du opprettholder avstand til alle rundt deg. Ikke flytt på møbler som er plassert for å holde avstand, og vis hensyn til dem som er på jobb.

spritdispenser.jpg
Håndhygiene er viktig, enten det skjer med såpe og vann eller sprit.

Effektivt

Å holde avstand til andre er ifølge helseministeren det mest effektive smitteverntiltaket. Derfor vil det være til hjelp for alle med tydelig informasjon ved inngangen om hvor mange det er plass til i lokalet vi besøker, slik det er gjennomført flere steder. Er du som kunde eller besøkende  i tvil om det er plass til deg, vent utenfor!

hold avstand-skilt.jpg
Alle som besøker Sjøsiden blir minnet om avstandsregelen.


Enkelte butikker har også valgt å skille oppstillingsplassene for de brukte og de rene handlevognene. Ett godt tiltak!
Bilde rema halsøy smittevern.jpg
Rema på Halsøy skiller mellom brukte og rene handlevogner.
(Foto: Rigmor J. Leknes)

Flinke

- Kundene er flinke. De aller fleste bruker spritdispenseren her hos oss, sier daglig leder Trond Lysholm ved Vinmonopolet i Mosjøen.

Men så står den også veldig strategisk plassert like ved inngangen og er så godt som umulig å overse. Det samme gjelder skiltet med hvor mange det er plass til samtidig i butikklokalet.
Spesielt mot slutten av uka kan det være behov for å begrense antall kunder som vil inn i butikken samtidig. Heller ikke det har bydd på problemer.

- Kundene har vært tålmodige og ventet utenfor til de har fått klarsignal til å komme inn, sier Lysholm.