Alle elevene i grunnskolen skal være i gang i gjen tidlig i neste uke.

- Dette skal vi få til, sier kommunalsjef for oppvekst og kultur i Vefsn, Trine Fåkvam.

trine fåkvam_600x450.jpg
Kommunalsjef for oppvekst og kultur Trine Fåkvam er glad for å kunne ønske alle tilbake til skolene. (Foto: Asbjørg Sande)
 

- Vi er glade for å kunne åpne skolene igjen og ønsker alle velkommen tilbake til en så normal skolesituasjon som mulig. Alle skolene skal nå finne løsninger for hvordan dette skal skje. Det som er viktig, er at det kan skje innenfor regelverket som smittevernveilederne setter.

Torsdag kveld møttes skolelederne digitalt for å drøfte gjenåpningen av skolene rett etter at nyheten ble presentert i regjeringens pressekonferanse.
Nå skal detaljene på plass før elevene fra 5. til 10. trinn kan være tilbake på skolene sine.
Hele grunnskolen i Vefsn kommer altså i gang igjen i starten av neste uke. Noen av elevene på barneskolene i byen vil få tre dager i skolen og to dager i hjemmeskole.
Dette må gjøres for å kunne imøtekomme smittevernkrav. Ungdomsskolen vil undervise som normalt. Granmoen og Elsfjord har god plass og alle elevene vil kunne få møte i skolen.

Kommunalsjefen er imponert over endringsviljen og evnen som elever, foreldre og ansatte i skolene har vist etter at skolene ble stengt 12. mars.

- Skolesektoren i Vefsn er godt skodd digitalt. Dette hadde ikke gått uten denne kompetansen, understreker Fåkvam.

- Men en stor del av den faglige opplæringen skjer gjennom sosial samhandling. Derfor er det viktig å komme tilbake til skolen igjen. Ekstraordinære tiltak kan gå for en stund. Men nå begynte nok mange å bli trøtte av dette, sier hun.

Også voksenopplæringen og kulturskolen kommer i gang igjen nå.  Alle skolene sender ut egen informasjon om hvordan skoledagene organiseres.

Kulturtilbud

Mosjøen kino planlegger oppstart innenfor reglene om arrangementer for inntil 50 personer, inkludert  avstand mellom personer på 1 meter  og registrering av navn.
Biblioteket vil fortsatt være stengt.  Bruken av idrettshaller og gymnastikksaler vil bli vurdert i neste uke.

Arrangementer uten ansvarlig arrangør er ikke tillatt.

Les mer om endringene her: Regjeringens plan og justering av koronatiltak

tidsplan-for-tiltakene_1284x724_900x507.jpg
Fremdriftsplan tiltak. Regjeringens tidsplan for lettelser i koronatiltakene.

 

Smittestatus i Vefsn

Koronasenteret i Vefsn har åpnet for testing av alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon.
Symptomene på Covid-19 ligner på symptomer ved forkjølelse og influensa (hoste, tungpust, feber, opphevet smaks-/luktesans, sår hals (særlig hos barn).
Det er viktig at alle som får slike symptomer går raskt går hjem, holder seg hjemme, og tar kontakt med koronasenteret for test, sier kommuneoverlege Hege Harboe-Sjåvik og smittevernlege Øyvind Rømo.

Koronasenteret kontaktets på telefon 41 41 33 22.

409 personer er så langt testet på koronasenteret i Vefsn, derav åtte barn. 

Karantenetiden er redusert fra 14 til10 dager for de som må i karantene. Dette gjelder alle som har vært på reise i utlandet, og personer som har fått beskjed om at de er definert som nærkontakt av et tilfelle av Covid-19. 

Covid-19 kan også gi alvorlige symptomer. Det viktigste tegnet å følge med på er tungpustethet.
Covid-19 ser også ut til å øke risikoen for blodpropp som ved slag, hjerteinfarkt og blodpropp i lunger og ben.  
Dersom du utvikler andre akutte symptomer som du ellers ville søkt lege for, eller har behov for helsehjelp for andre tilstander, er det viktig at du kontakter helsevesenet! Mistanke om covid-19, eller hensyn til andre, må ikke hindre deg i å få nødvendig helsehjelp.​

Det er viktig å huske på at de enkleste tiltakene fortsatt er de viktigste, og har stor effekt. Fortsett med god hånd-og hostehygiene, hold deg hjemme når du er syk, og hold 1 meter avstand til andre.
Vi oppfordrer også befolkningen til å laste ned appen "Smittestopp" fra Folkehelseinstituttet, som kan bidra til raskere smittesporing ved koronasmitte i Vefsn, sier legene.