Vefsn-samfunnet er i ferd med å gjenåpne normale rutiner. Det er trygt, så lenge vi fortsetter med gode smitteverntiltak.

berit rune hege 220420_500x331.jpg
Midt i gleden over at Vefsn-samfunnet er i gang med finne tilbake til de normale rutinene, er både fagfolk og politikere klare i sin oppfordring:
Fortsett med de gode smitteverntiltakene. Ikke slapp av nå. (Foto: Asbjørg Sande)


- Nå er det viktig at vi ikke slakker av på de gode rutinene vi har lært oss, sier ordfører Berit Hundåla. Sammen med varaordfører Rune Krutå og kommuneoverlege Hege Harboe-Sjåvik kommer hun med en klar melding: Koronaviruset er ikke borte. Faren er ikke over. Derfor skal vi fortsette med de enkle, men gode rådene: Vask hendene, hold avstand, bli hjemme hvis du er syk.

Denne uka ble de lokalene smittevernbestemmelsene i Vefsn endret, slik at reisende sørfra slipper karantene når de kommer til Vefsn. Unntak er reisende fra Oslo og Viken, siden smittespredningen fortsatt er størst i dette området.
Samtidig er barnehagene i drift igjen, og mandag åpner skolene for de yngste elevene.

Sjekk karanteneforskrifter for Vefsn her.

 

Trygt

Kommuneoverlegen og varaordføreren har begge to barn i både barnehage og skole. De forteller at barna gleder seg, og selv er de trygge på at barnehager og skoler har forberedt seg godt og at det er trygt å være der.

- Erfaringer fra en rekke land viser at barn spiller en svært liten rolle i smittespredningen og at de ikke blir like lett syke som voksne. Derfor er stenging av barnehager og skoler ikke lenger et hensiktsmessig tiltak for å begrense smitte, forklarer de. Når barnehager og skoler stenger, må foreldrene være hjemme. Det fører til uforholdsmessig store ulemper for hele samfunnet.

Samtidig er det viktig at både barn og voksne holder seg hjemme når en er syk eller har symptomer på sykdom. Nå er også ansatte og barn i barnehager og skoler prioritert for testing på samme måte som flere andre grupper, slik det er bestemt i nasjonale retningslinjer.

Sjekk kriteriene for testing her.

 

Ingen fasit

- Jeg er ikke så bekymret for smittespredningen i barnehager og skoler. Det er større sjanse for at viruset spres ellers i samfunnet, der mange folk ferdes samtidig og tett, sier Hege Harboe-Sjåvik. Hun understreker at vi ikke kan være helt sikre på hvilke tiltak som virker best. Fasiten får vi først når pandemien er over.

Nå oppfordrer hun, sammen med de to politikerne, alle innbyggerne om å tenke seg om når de handler, går på kafé eller på tur i friluft: Ikke glem forholdsreglene.
Ikke slapp av nå.