Mange av oss ønsker å utforske områder og finne egne badesteder hvor det ikke fins mange andre mennesker. Kanskje vil vi legge ut på en kajakktur og ønsker rastepause på en fin holme ut i havgapet eller en liten odde i vannet. Allemannsretten gir deg lov til dette så lenge det er i rimelig avstand fra bebodd hus eller hytte og det skjer uten utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre.
Men, selv om loven er på din side så er det alltid lurere å bruke sunn fornuft og høflighet framfor å hevde sin rett og å ta en krangel. På den annen side - grunneiere kan ikke jage deg bort dersom du faktisk har lov til å ferdes der du er.

Her gir vi deg svarene på hvilke rettigheter du har i forbindelse med bading og soling ved sjø og vann.

Områder som er inngjerdet helt ned til sjøkanten
Utgangspunktet er at det er fri ferdselsrett for allmennheten i strandsonen langs sjøen, så lenge området er definert som utmark. I visse tilfeller har grunneier en berettiget grunn til å sette opp gjerde, og da må allmennheten respektere dette.
Det finnes også tilfeller hvor gjerde ikke har annen hensikt enn å stenge allmennheten ute. Dette vil være rettsstridig, og gjerdet skal i prinsippet fjernes av grunneieren. Kommunen kan gi pålegg om fjerning av slike stengsler. Er du i tvil om gjerdet er lovlig, kan du henvende deg til kommunen.

Det samme gjelder hvis gamle stier er gjensådd eller fremkommeligheten er vanskeliggjort på annen måte av grunneier for å stenge allmennheten ute. Grunneier kan ikke egenrådig avskjære allmennhetens rettigheter.

Bading og soling på svaberg ved privat eiendom
Friluftslovens § 8 fastslår at enhver har rett til å bade fra strand i utmark når det skjer i rimelig avstand fra bebodd hus eller hytte og uten utilbørlig fortrengsel eller ulempe for andre. At grunneier finner det irriterende at noen bader i området, er ikke tilstrekkelig til å forby bading. Du må imidlertid ikke fortrenge grunneierens mulighet for bading og/eller benyttelse av badeinnretninger som han har anlagt på stedet.

Hva som er «rimelig avstand» må vurderes konkret etter forholdene på stedet. Er det et populært rekreasjonsområde for mange, må grunneier tåle allmennheten tettere inn på seg enn om det ikke er vanlig å bade der.

Bading og soling nærme hus eller hytte
Hvis området er utmark, kan du benytte det til soling og bading. Vis likevel hensyn og hold deg i rimelig avstand fra huset eller hytta, slik at du ikke er til unødig sjenanse. Hvor nær du kan oppholde deg, beror på de konkrete forholdene på stedet.